Att tänka på

När man ska bosätta sig i ett annat land är det viktigt att kolla upp så mycket information som möjligt. Desto mer du vet om landet du ska bo i, desto färre problem kommer du stöta på.

Nedan går vi igenom lite saker du bör tänka på inför din flytt till norge.

Skatter och försäkringar i Norge

I Norge är man automatiskt arbetslösförsäkrad genom skatten du betalar. Två krav finns:

  • Du ska ha arbetat heltid i sammanlagt åtta veckor under de första tolv veckorna efter flytten.
  • Du måste ha tjänat minst 100.218 norska kronor under föregående kalenderår eller sammanlagt 200.436 norska kronor under de tre senaste åren. Uppfyller du inte de kraven så kan man ibland få räkna med din inkomst från Sverige.


Tänk bara på att du inte får vara dubbelförsäkrad, när försäkringen i Norge träder i kraft så måste du säga upp din svenska försäkring

Norge har också bättre förmåner i sjukförsäkringen. Ingen karensdag och 100 procent i ersättning. Du har rätt till att sjukskriva dig fyra gånger per år, i max tre dagar åt gången utan läkarintyg.

Du behöver ett skattekort när du arbetar i Norge, det för att din arbetsgivare ska veta hur mycket skatt de ska dra. Skattekort och D-nummer (norskt personnummer) ansöker du om på ett skattekontor i Norge.

Hur hittar jag jobben?

Ett sätt är att skicka CV och personligt brev till olika bemanningsföretag. Men om du vet vad du vill jobba med så kan du söka på gula sidorna efter dessa företag och ringa dem. Du kan också höra med din arbetsförmedling och de kan hjälpa dig. De har ibland informationsträffar för de som vill arbeta i Norge.

Kommentarer inaktiverade.